dilluns, de novembre 02, 2009

EL CAS DE LA DAMA PIONERA

Quan el 1936 els homes van agafar els fusells, les dones van accedir a llocs de treball i a compromisos cívics impensables només uns anys abans.

Una d´ elles va ser la nostre "pionera" , educada per portar una vida tradicional, la guerra la va empenyer a obrir un camí ple de responsabilitats inedites per les dones.

Amics meus, a la fotografia i trobareu una bona pista, ja que ella va nèixer lluny de Catalunya.



PISTA 06/11/09

Era filla d´ un funcionari, i va anar a viure a Barcelona per trasllat del seu pare, era l´ any 1917. Barcelona els va enamorar però també espantar, aquella disbauixa moral, aquella eufòria econòmica va ser tot un xoc.

Vivien en un pis molt aprop de l´ Universitat vella, ella freqüentava el Jardi per passejar i llegir i allè va descobrir un parell de noies estudiants, anar a l´ universitat el seu somni! però el seu pare va dir NO!!!!!.....Quina tonteria!!!!!




PISTA 09/11/09

1919: El seu pare va morí sobtadament. El trasbals fou terrible, tan emocional com econòmic. La família es va plantejar el retorn a casa dels avis, però finalment van decidir quedarse a Barcelona.

Canviaren de domicili, es van posar a treballar, tant ella com la seva mare. Amb una carta va descriure així la situació:

"Ahora vivimos en una calle con poco sol...." Era una dona intel.ligent i molt preparada, però sobretot sabia Francès i això la va portar el departament de publicitat d´ un laboratori de cosmètics, es diu que aquell famos "Para juventut, belleza y Lozania...." era seu!



PISTA 13/11/09

Per raons de feina ella tractava amb gent de prensa, també en publicitat va ser pionera, i era molt coneguda dins del gremi.

Una revista,l´ unica en aquells anys, 1920, de termes femenins li va demanar una col.laboració, i quasi sense voler ja hi treballava a hores mortes.

1921: La revista va obrir un concurs, buscaven una dona per confirar-li la direcció, en realitat era una maniobra publicitaria, però ella malgrat estar assabentada de la maniobra si va presentar i sense cap experiència va guanyar i també va controlar la redacció de "florero" res de res!!



FINAL MISTERI 16/11/09

Si Julia, es Mº Luz Morales col.laboradora del "El sol" diari de Madrid. Fundadora de la "Residencia de Señoritas" de Barcelona. Assesora literària de la "Paramount" en termes de doblatge.

La seva darrera feina, redactora en cap del "Diari de Barcelona" Oblidada, repressaliada i empresonada per el franquisme, però amb l´ honor d´ haver estat la primera dona europea directora d´ un diari "La Vanguardia".

Va morir a Barcelona el 1980.

Dimecres un nou "cas" gràcies a tots.

7 Comments:

Blogger Júlia said...

Periodista?????

de novembre 03, 2009 2:28 p. m.  
Blogger Oliva said...

SIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!

de novembre 05, 2009 3:34 p. m.  
Blogger Viatger said...

gallega?

de novembre 05, 2009 11:56 p. m.  
Blogger Bargalloneta said...

sembla paisatge espanyol???

de novembre 06, 2009 7:07 a. m.  
Blogger Oliva said...

Gallega si senyor!!!

de novembre 06, 2009 8:00 p. m.  
Blogger Júlia said...

Em sembla que la foto és de La Coruña.

de novembre 07, 2009 6:14 a. m.  
Blogger Júlia said...

Em sembla que es Maria Luz Morales, una gran dona, malauradament avui poc coneguda.

de novembre 14, 2009 4:58 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home