dissabte, de febrer 07, 2009

EL NOI DEL SOMRIURE D´ UN MILIO DE $

Barcelona 31 de Gener de 190...???

Aquell dia "La Vanguardia" obria edició amb l´ anunci dels magatzems "Las Novedades" de la rambla dels estudis, que liquidava temporada, amb 15% de descompte. Al liceo es representava "Sanson i Dalila" , mentres el "Circulo Barcelones" iniciava el Carnaval amb el seu primer ball de gala. Però per a nosaltres d´ aquell dia l´ important va ser el neixament del cinque fill d´ un Fabricant a la Diagonal, carrer del que el nostre enigma, sempre va ser veí, fins la seva mort 78 anys mes tard.

PISTA 11/02/09

Va ser alumne d´ un col.legit religiós de prestigi. Universitari de quatre carreras i de cap llicenciatura. Medecina, Dret, Enginieria i Filosofia. Brillant, el.legant , encisador i foll per la velocitat. Durant el transcurs del seu primer curs de la carrera de filosofia, i era la quarta, una "ensopegada" sentimental, el va oblgar a dexiar Barcelona a corra-cuita, per aturar el escandol. La família el va instal.lar a Lió (França) amb l´ excusa d´ aprendre tècniques textils, però un greu accident de moto, el va fer tornar.


PISTA 15/02/09

Els seus pares, van procurar que la seva tornada fos discreta, i el van instal.lar en una finca propietat de la família de la seva mare el Valles. Allà fen repos i remenant papers vells. Va descobrir una estranya llegenda familiar, es deia , es deixava entre-veure, que un besavi o re-basavi, va tenir una família paralel.la amb una gitana, i que va reconeèxer e integrar els infants d´ aquella relació com fills legítims. Això li va fer molta gràcia, i va excitar la seva imaginació, i de llavors ença va dir a tort i a dret, que ell tenia sang gitana.



PISTA 18/02/09

Amb una petita coixera com record del accident, el nostre Barceloní va marxar novament, aquest cop rumb a N.Y l´ aprenentatge del mon financer, era l´ excusa. Però ell va optar pel mon del espectacle. Va coneixer a Edgard Neville que li va fer d´ introductor a Hollywood, on l´ espanyol treballava de guionista.
Va ser amant de Barbara Benet, fins coneixer a Dolores del Rio, la Venus Mexicana, amb ella va tornar a Europa a bord del "ille de France", un mes de creuer de luxe i després tambe la va acompanyar a Berlin, els estudis UFA, on ella interpretava una pel.licula. Ell frivol i joganer i va fer de figurant. Va ser ella qui li va donar el mal nom "One million dollar "smile boy".



PISTA 21/02/09

Barcelona 1929: Amb la "situació" normalitzada, la família el va fer tornar. Aquell mateix any, el seu pare mor víctima d´ un accident de tràfic. Ell i els seus quatre germans van heretar l´ industria tèxtil, a parts iguals.

Març 1931: Es va casar amb la noia més cobejada de la ciutat, bonica, rica, culta i de família important. La parella es va instal.lar a la Diagonal, quasi veïns dels Muñoz Ramonet.

1932: Neix el primer fill, es noi.



PISTA 25/02/09

Juny 1936: La família discretament, deixa Barcelona, oficialment surt de vacances, van embarcar rumb a Marsella, per instal.lar-se a la Costa Blava, però el nostre home "snob"de mena, quant la guerra civil fou delcarada, va decidir tornar a Espanya. Va anar directament a Burgos, i es va allistar en un batalló de Regulars. Els germans es preguntaven:

-Perquè? Ell responia - Doncs perquè l´ informe era esplèndid i vaig tenir l´ intuició que Franco guanyaria la guerra.

Gener 1939: Entrar amb l´ exercit faixista, per la "seva" Diagonal a Barcelona.



PISTA 01/03/09

Estiu del 1939: Amb la situació de Pre-guerra Europea, la família decideix passar l´ estiu a Palamos, i no viatjar fins la Costa Blava. A Fornells coneix a Josep Pla, un altre Català de Franco. Aquells dos homes estaven predestinats a ser amics. cultes, intel.ligents, brillants i discrimintas per l´ intel.lectualitat del pais.

Pla murrri com era, va intuir que aquell nou amic li podria ser útil, com a Mecenes, amb la seva intenció de publicar una nova revista, quasi ho va aconseguir però la comprar de "Mas Juny" propietat dels mitics Sert, a la pltaja del Castell, va distreure el nostre enigma d´ altres activitats, i la nova revista...res de res.



PISTA 04/03/09

Anys 40: Barcelona era el regne d´ una nova clase social, els estraperlistes, tota una nova generació de nous rics, "ocupaven" els llocs de "sempre" amb les seves disbauxes, i la nit la tancava "la brigada de la noche" els Juncadella, Gari-Gimeno, Samaranch, Muñoz-Ramonet etc.... Aquella colla, eren gent poc grata pel nostre home, ell era un Sr. de Barcelona, i aquells només uns "parvenu".

Llavors va descobrir la Barcelona "oculta" la de les xarxes de fuga, els passadors, nazis i espies....



PISTA 06/03/09

Nadal 1942: Fam, revenges, restriccions electriques...però el Hotel Ritz, les llums no s´ apagàvan mai. A la parella, i actuava una orquesta Françesa, la de Bernard Hilda.
Una nit d´ aquell Desembre, un conegut advocat, va demanar a l´ orquesta que anessim a tocar a una festa privada, la del aniversari de la seva germana. Amb una flota de taxis, tota l´ orquestra es va traslladar a la Diagonal, a la casa del nostre enigma. Molt aviat, el Frances i el millonari, esvan fer amics, Hilda era agent de la França Lliure i de la seva mà ella va entrar dins el mon del espinoatge.




PISTA 10/03/09

El nostre milionari va entrar en aquell joc amb autentic entusiasme. L´ exitació de conduir a tota "pastilla", per la "Via Layetana", amb un aviador anglés, amb el fang encara enganxat a les sabates, segut el seu costat, li era un glop de vida, en aquella Barcelona gris i vulgar.

La seva absoluta ociositat, ja que del negoci, l´ unic que ell coneixia era la "xequera", fer de ocultador passador potser el reconciliaria amb aquella societat "bien", més compromesa, que l´ evitava, i el mateix temps es divertia, i esglaiava els companys de la seva "cel.lula" els que comprometia.

Fins que Bernandr Hilñda, li va donar un altre "feina", oidor. Era massa perillós.


PISTA 13/03/08

Nits de "Emporium" "Bolero" i "Tablaos Flamencos". Aperitius i sopars a la "Puñalada", i sempre amb les orelles obertes. Hilda, li va asignar uns nous enllaços, tres Francesos. El director de les "Escoles" Ms Phillippe, i el seu fill Gerard, un noiet guapisim, també aficionat el mon Gitano, o això feia veure, que anys més tard seria actor i activista comunista. Gerard Philipe.

L´ altre, era un obscur administratiu del Consulat Francès, el que els "Gipios" tambe semblava conmoure , i era germà de Gilbert Becond. Els Alemanys sospitaren, però la seva frivolitat, els desconcertava.



PISTA 17/03/09

SI SENYORES PLE AL 15!!! ALBERT PUIG PALAU


9 Comments:

Blogger Júlia said...

Òndia, em tens molt intrigada, no en tinc ni idea i m'estic posant 'nirviosa'.

de febrer 17, 2009 7:43 p. m.  
Blogger Júlia said...

Ai, que em sembla que ho sé, gitano o payo pudo ser... laralalalala

de febrer 18, 2009 9:39 p. m.  
Blogger Oliva said...

Júlia vas be.............

de febrer 21, 2009 1:25 p. m.  
Anonymous Anònim said...

¿Fue amante de Ava Gardner?

de març 10, 2009 7:30 p. m.  
Blogger Oliva said...

Amic si , però amant no ens consta!

de març 13, 2009 1:47 p. m.  
Blogger Bargalloneta said...

Ei!!!!
com és que fins ara no m'havies dit que tenies un blog i a més em sembla interessantíssim...
ja tens una altra fidel seguidora i a més per jugar!!!
m'encanta!!!
segueixo investigant qui pot ser el misteriós personatge!!
un petó

de març 15, 2009 8:39 p. m.  
Blogger Bargalloneta said...

Després de buscar i remenar.... m'has tocat la fibra amb la Dolores del Rio...
és l'Albert Puig Palau????

de març 15, 2009 9:45 p. m.  
Blogger Júlia said...

mmmmm, jo ho sabia també, però callava, la Bargalloneta l'ha encertat, oi?

Quina vida, aquest paio, encara que fos gitano!!!

Per cert, Gerard Philippe em tenia encisada, llàstima que va morir força jove, un gran actor amb un gran atractiu.

de març 16, 2009 8:27 a. m.  
Blogger JoRDi JVR said...

Molt bó lo que has escrit en algun blog -ALLO, "DE ATADO Y BIEN ATADO",ES CADA COP MES EVIDENT, QUE ERA VERITAT- ...i tens tota la raó, estem visquent una gran enganyifa i en el fons seguim manats pels mateixos, els fills dels fills dels fills...
i es que el molt cabró ho va deixar tot ben lligat.
Saluts company.

de març 20, 2009 9:36 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home