diumenge, de desembre 04, 2016

EL CAS D'UNES PETJADES ARQUITECTONIQUES.

4/12/2016:

Barcelona,sempre ha sigut una ciutat amb un fort muscul associatiu,i on conviuen desenes d'agrupacions religioses,polítiques,culturals,esportives...on els ciutadans s'han agrupat amb proposit específic,una d' elles,filosòfica-filantròpica no gaire difìcil d'identificar,ha deixat una petjada arquitectònica molt llamativa i a el mateix temps oculta,sobre tot en el nùcli antic de la Ciutat. D'aquestes petjadas va aquest enigma.
PRIMERA PETJADA;
Barri de Ribera,Convent,caserna d'artilleria,hospiral militar,caixa de reclutes.
La trobarem en els frisos en dues de las tres portes,que te l'edifici.
La cronica ciutadana diu,que es van implantar quant va ser caixa de reclutanet, quì els hu va possar?.
Els alts oficials del exercit espanyol,descontens amb les absurdes poliques deFerran VII.,li van voler plantar cara,i tocarli lo que no sona,Formats majoritariament en el extranjer es van afiliar aquella,per ells nova associò,i manaran esculpìr la seva "marca associativa",en la caserna com un signe de rebel-lia.
Deuin edifici parlem?

8/12/2016:

Sobre l'arribada de la "comunitat"enigma a Barcelona,existeixen discrepancies,l'tesí majoritaria,es que ho va fer de la mà del exercit Napoleonic,però en una casa,el nùmero 3 del carrer Portal Nou,si va trobar una biga de fusta,amb el gravat d'un cartabò i la data de 1699.Semblar ser,que en aquell any era propierat d'un conegut ·"mestre de cases".aixì se auto-anomenavan en aquell temps els mestres d'obres,casualitat? pot ser,però ni deixar de ser sospitos...però anem pel enigma.
SEGONA PETJADA;
Dona
La primera en se membre d'una Logia,a Barcelona,parlem del segle XIX.
Dins el seu grup va prendre el nom d' "Esther".
Era filla i colaboradora molt activa del home,que va cambiar la nostre Ciutat,i d'aqui li be la seva relaciò amb l'arquitectura.
Arpista
El seu pare,fen valer el seu prestigi, la va introduir,per grau o per força,dins la "Logia Lealtat".
La nostre dona,es va significar com benefactota de liberals,represàliats i perseguits,el 1884 es va atrevir d'organitzar un grant concert a favor de las famìlies dels afusellats de Santa Coloma de Farners.
Va ser una de las fundadores de la "Camara de Mujeres del Gran Oriente Español".
Qui va ser la nostre barcelonina?



12/12/2016:

1884-85,an Rius i Taulet batlle il-lustre de Barcelona,va decidir girà el rumb de la Ciutat,i organitzà una Exposicio Universal. La va plantar en els terrenys de l' enderrocada Ciutadella,aixecada per Felip V,que la revoluciò de setembre (1869),va permetre que el General Prim,decretés la seva devoluciò a Barcelona. Finalitzada l'Exposiciò an Rius,va decidír reconvertir tot plegat en un parc que a hores d'ara encara conserva el sabor de l'època. Per reconstruir la seva urbanitzaciò va cridar la plana major de la "comunitat",arquitectes,escultors i urbanistes...Campeny,Fontsere,Cerdà,Vallmitjana,Reynes,Domenech i Muntaner,amb tocs de Gaudi,que van aprofitar intel-ligenment les restes tan de la Ciutadella borbònica com de l' Exposiciò,però la seva petjada com "comunitat",es mès que identificable a la cascada i sobretot en la peanya d'una estàtua, 'un "germa",que s'alça en un raconet encisador del Parc,on ells semblar talment que van voler signar la seva obre...la Tau,fulles d'acàcia,l' estel de cinc puntes,pedres cùbiques,cubs
en punta...
A qui esta dedicat el monument?.
PISTA D'OR;
El seu nom de pila era Buenaventura.
Un carrer de Barcelona,es conegut pel seu cognom.
Va ser fundador de la "Societat Filosòfica".
Apa a "consultar"....



18/12/2016:

Anem per un carrer on la seva petjada,es un discret homenatge els barcelonins germans il-lustres.
QUARTA PETJADA:
...mès que un carrer ès una Avinguda,filla del eixample...
...el seu nom es va sub-dividir en tres nomenclatures...
...comença amb l'estàtua,itinerant,d'un apòstol de la mùsica...
...mitj amagat s'ens "cola" un general golpiste,brutalment finat,però membre d'una Logia forana...
..."Hercules libi",tambè itinerant,sembla explicar oblidats jocs esotèrics...
...un "Santet",convencut que aquells veins feien olor a sofre...
...un patriotic Batlle, recordem el tancament de caixes,una plaça amb nom africà...
...un fanal avisa que el camì es la ciencia...
...baixant a mà esquerra,el record del primer consultori popular anti-tuberculos,on un metge catòlic va rebre un extraordinari suport d'aquells barcelonins "rarets"...
...no ben be a la Avg., però si a tocar,un germa martir pel nostre poble , acompanyat de la nena del mocador,ens mira...
...el testimoni d'an Josep Vilaseca s'alça trencador,formes mudèjars,maò vist...
...i finalitza amb un obelisc dedicat a un altre alcalde,tambè del "gremi"...

Quin carrer ès?.



24/12/2016:

Una cursa de braus molt dolenta...
Una moixiganga...
Una crema generalitzada de concents...
Els caputxins reberen de valent...
Del seu convent no han va quedar res...
Exclaustraciò,enderroc...
1848:L'Ajuntament decideix que en el lloc de les runes s'obris una plaça...
Concurs pùblic,guanya an Francesc Molina...
Gracils palmeres...
Una font de ferro...
Flaires a "tùnel del temps"...
Un herbolari històric,saluda  ceremonios,per mi,la botiga  antiga mès intresant de Barcelona...
Entre altres, Gaudi entre an acciò...
Uns abres de ferro amb els braços que arrenquen a diferents alçades,es la seva intervenciò...
Simbols inegables del "caduceo Mercuric"orlan l'obra...
En quin lloc de Barcelona,es pot admirar la nostre petjada?




1/1/2017:

Un dels membres mès importans,però a el hora mès discrets,de la nostre "comunitat",va decidir construir en un contrafort de la muntanya del Carmel,una ciutat jardì,l'execuciò d'aquesta idea fou encarregada a Gaudi,parlem del any 1900,amb plena llibertat creativa. En aquells temps,an Gaudi era molt diferent al Gaudi de la Sagrada Famìlia,es pot dir,sensa faltar a la veritat,que era un autentic "snob",i pertanyia a la "comunitat" fins el punt de colaborar activament en la "Cooperativa Obrera de Matarò",cooperativa molt lligada a las Logies "Hijos del Trabajo" i "Lealtat".
El lloc es facilment identificable oi? i la seva escalinata principal,que segons alguns estudiossos,es la millor mostra d'el esperit del Mestre,tot un paradigma de les seves convicciòns,en aquells anys.
El seu Mecenes,un entusiaste helenista,li va sugerir que li feia goig que la ciutat jardì recordes  Delfos,però ell com quasi sempre,en va passar força,tres o quatre detallets,el "tripode",al "atanar",la serp,que va reconvertir en salamandra,i poc mès,però això si els graons que arriban a al "atanar" son 33 com els 33 graons de la perfecciò,una picada d'ullet?..però la nostre pregunta es centre en un turo,antiga entrada de carruatges,on es posible admira una mostra clara del seu compromis amb la  humanistica"comunitat". Un monument desglosat en sis direcciòns,quin nòm tè aquest turo?.
I que el 2017,sia un camì plane per els vostres desitjos...EP,salut molta salut¡¡¡




7/1/2017:

Certament Barcelona n'ès Washington,però tenin una "manzana"ùnica,on la"comunitat va fer molt visible les seves "claus"i la seva influencìa sobre la Ciutat.
SEPTIMA PETJADA;
El "pare" d' aquestes cases fou un Indiano,i d'ell han pres el nom...
Els primers blocs van ser edificats el any 1836...
Arquitectes;
Josep Buixareu
Francesc Vila...
Les cùpules de casquet,i els acroteris son propis del neo-classicisme...
I trobem alegories de Cronos,modelades en terra cuita...
Els edificis estan enriquits amb medallons i panoplies amb al-lusions a les exploracions americanes...
En aquestes cases apareixen unes esfinxs,amb aplicacions,per primera vegada a la nostre Ciutat, de ferro forjat que van ser introduides per Valentì Esparò...
En un d'els seus baixos,davant mateix de Llotja,i va neixer una orxateria,molt famosa."Tio Nelo"...
Quines casas son i quin nom tenen?

9/1/2017




Aquí teniu un bonic restaurant,molt ben ubicat en el bloc enigma.
El seu nom ja ho diu tot,i el seu lligam amb la "comunitat",es tan evident¡¡¡amb un simple cop d'ull,ja n'hi ha prou.
El extraordinari "arros del Senyoret" va neixer a la seva cuina.
Bona pista oi?

15/1/2017:
Durant el segleXIV, a ran de mar s'aixecaran dues grans construccions,en moltes pretencions,la Llotja i  "Alla del Blat",entre les dues una esplanada importan,i a quatre passes de l'anterior petjada,per cert.
Entre 1663-1668,es va adaptar l'"Alla del Blat",un anexa pel Virrei de Catalunya,però n'ès d' aquells inicis d'el que "va" la nostre petjada,avui volem parlar del Marquès del Campo Sagrado,que voler embellir aquel espai tan fred,i en teoria tan noble,i encarragà a Francesc Daniel Molina algun motiu decoratiu...i una font va ser el acord que fou construida amb marbre i dedicada al "Geni Català",guarnida amb alegories,Pl.Narbona en el pensament?,dels rius catalans,Llobregat,Ter,Ebre,Bessos i Segre,escultures del italia Baratta...però mireu atentament la font i per poc que conegueu la "comunitat"...traieu les vostres pròpies conclusions.
De quina Pl.va el nostre enigma?



19/1/2017:
VUITENA PETJADA:
Avui l'enigma,es el cognom d'una famìlia,en botiga oberta en els seus inicis, a el carrer Ferran,i d' alguna manera conectada amb la "comunitat",només cal observar les seves obres.
El any 1900,es van fer construir una estranya PETJADA,un taller en forma de temple grec,on  sis columnes cotinties mostran quatre "glifos" (GLIFOS:Hibrid de gos,lleò i aguilot,que segons la tradiciò ,tenien la virtut d'olorar el or).
Els nostres artesans i mecenes enigmes,barcelonins de" tote la vida",formats a l' Escola de Belles Arts,van fundar una escola cent per cent simbolista,molt influenciada per el mòn onìric i naturalista d'Apel-les Mestres.
PISTES D'OR:
Les seves obres originals,avui al dia,en subastes internacionals arriban a preus molt apreciables...
El taller,el podem analitzar,amb totes les seves "claus" a el carrer BAILEN....
Ara "venen" a el Psg.de Gracia...
A quì cerquem?.



23/1/2017:
1891:Un Mecenes barceloni,membre de la Logia Regional d'Espanya,que fou un lluitador incansable per la laicizaciò de la "comunitat",i el abandonament d'els rituals esoterics,llega amb finalitats humanitaries una casa,on Valentì Almirall,decideix forma una importan biblioteca dedicada a temes sociològics,triats amb criteri d'esquerres,i que fou durant anys i painys l'ùnica biblioteca privada de Barcelona i ùnica tambè an aquesta materia.
Cal fer esment,com un fet rar i extraordinari,que durant els temos foscos de la "conspiraciòn judeo-masonica",el nostre enigma va restar intocat,ves a saber per quina raò,mentres tans llibres i
documents,d'aquesta corda,van ser destruits o expoliats per reomplir la falsa Logia del Arxiu de Salamanca..
PISTA D'OR;
Fou disenyada,d'un estil inconfundible i clarificador per an Josep Lluis Pellicer, i va tenir com primer bibliotecar an Eudald Canivell.
El nom de la biblioteca...mès facil imposible.


27/1/2017;
Tanquem las "petjades" amb una de ben sonada,donant un llarg cop d'ull a un pòrtic de la Sagrada Famìlia:
Dos figures,discretes,a banda i banda del pòrtic,un quadrat i un laberint...signes cristians?...
Una suma,facil de fer,que ès resolt amb un 33,l'edat de Crist? o els graus de la francmasoneria?...
21 esglaons ens portan fins el discret laberint,21 que segons la tradiciò n'escrita masonica,significant el coneixament propi...
Un rectangle trapezoidal descompost an  dos triangles,un d'ells buidat,l'altre en relleu,que significan unitat...
Un Crist amb una "G" esculpida a el pit,homenatge? o deixar constancia d'una lletra cent per cent masonica...
La serp trepant,exemple del pensament mòvil...
Una pedra basta,relaciò amb l'home d'avans de ser iniciat?...
Las portes;Un popurri d'esquadres,laberints,triangles i octagons colocats anarquicament,i an un raconet una estranya figura geonètrica irregular...
Va voler,el nostre enigma,deixar deliberadament un aclariment,sobre las bramas que recauen sobre Gaudi?,considerant que d'ell mateix no se li coneix cap abscripciò?.
El nom del nostre arquitecte ès....



5 Comments:

Blogger miquel H. said...

Sant Agustí Vell

de desembre 04, 2016 8:19 p. m.  
Blogger Oliva said...

MOLT BE,MIQUEL,ES SAN AGUSTI VELL.
La d'avui tambe es facil,facil...

de desembre 08, 2016 6:12 p. m.  
Blogger Tot Barcelona said...

Posans al corrent:

PER CERT,HEM COMENÇAT LA LLUITA PER FONT D'AN FARGAS,UN COP DE MA,SISPLAU.
Et sigueixo ¡
Miquel

de desembre 20, 2016 5:01 p. m.  
Blogger Olga Xirinacs said...

Bé per les fotos, però endevinalles sobre Barcelona, pels que som de fora, vol dir que els barcelonins es consideren el melic de Catalunya.
O que el blog és només per als barcelonins...
Salut sempre.

de gener 26, 2017 10:25 a. m.  
Blogger Oliva said...

Òndia en sap greu,donar aquesta sensaciò.Parlo de Barcelona perquè ès un tema que mès o menys "controlo".Disposo d'una peculiar biblioteca sobre la ciutat,que inicià el avi Pere i va continuar el seu gendre,el meu pare,que han permet fer un bloc ,crec jo,an certa originalitat i facilitat,però quina raò tens amb això del "melic",no hi podem feri res,som aixì...
intentare corretgirme...

de gener 26, 2017 4:41 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home