dissabte, d’abril 26, 2008

QUI ES PETRONIO??

6 de Gener de 192......, diada de reis, ciutat de Barcelona. En una llar obrera i anarcosindicalista neix un nen. Li van donar un nom compost, fet poc corrent entre els acrates. Va creixer en normalitat i fins els 16 anys, el futur mite va ser un ciutadà anònim.


PISTA 30/04/08El complir 16 anys, el nostre noi, es va afiliar a les joventuts llibertaries i el sindicat de la fusta de la C.N.T del seu barri ( Poble Sec). Era un militant tranquil i disciplinat, res feia preveure un lider en aquell jove simpàtic i certament atractiu.Gràcies Carles Petronio su val no???PISTA 03/05/08


Fins l´ esclat de la Guerra Civil res sabem de la seva vida. Però a 1936 el retrobem com a voluntari, el front d´ Arago integrat a la Columna Ascaso, a les ordres de Gregorio Javier , un histoirc de "los Aguiluchos". ( Francisco Ascaso: Amic íntim de Durruti, veí del Carrer S.Joan de Malta, mort en lluita a les drassanes el 19 de Juliol) El nostre "enigma" fa tota la guerra en aquesta columna.
PISTA 07/05/08


Febrer de 1939: Petronio va ser fet presoner. Durant anys va mal-viure en camps de concentració, Zaragoza, Vitoria, Extremadura etc etc i després el servei militar. Va tornar a Barcelona el 1945, amb l´ esperança de retorbar la seva jove companya i a la seva filla, de les que no sabia res. Mai més kes va tornar a veure. Van desapareixer dins el "exodus" de milers i milers de refugiats camí de França.
PISTA 10/05/08


1945: Barcelona era una ciutat humiliada i aterrida de por. Poc a poc Petronio va retrobar la normalitat, bé si aquell infern s´han podia dir normalitat. Treballava com a cambrer i tota la seva energia era per la "causa".Va dirigir la reaparació de la Revista "Ruta" portaveu de les " Juventudes Libertarias" reorganitzar la C.N.T de hosteleria, i naturalment va ser detingut. Ingresar a la Model el Desembre de 1945.
PISTA 15/05/08A la Modelo i va entrar un home d´ ideas. Va sortir un home d´ acció. La masificació, les tortures, i encara las "saques" nocturnes el van empenyer a l´ acció. Poc després de sortir de la modelo, en una discreta cumbre a un "mueble", sempre li van agradar aquests llocs, el limit del barri de poble nou es va planificar la primera "acció economica".


1947: Hispano Olivetti, a cara descoberta i signant la feina. 350000 pts de l´ epoca redistribuides integrament entre les families dels presos.
PISTA 18/05/08


Quant entrava en un banc Petronio amb un cop d´ ull valorava, a la perfecció , les possibilitats d´ exit d´ una "operació econòmica". Sempre ben vestit, atractiu i educat. Diuen que era un xic amanerat, potser una "pose" ??. Però aquell 1948, va requisar 3.000.000 pts. Despreés va canviar la tècnica, assalts individulas a mà armada. Amb la fidel ajuda de "Wences" (Wenceslao Gimenez). Bancs robats: Exterior de Credito, Coloial, Vizcaia, Bilbaa Diagonal.PISTA 21/05/08

En aquella Barcelona sotmes a la brutal represió franquista, cada cop de mà, del nostre Petronio, eren rebuts com si fossin èxits de tots els vençuts.1950: 1d´ Abril, commmemoració de la Victoria. Tribuna d´ autoritats, P. Gracia-Diagonal. Petronio va col.locar un explosiu allà sota. Els artificiers el van desmontar amb els soldtas ja desfilant.Quant els barcelonins coneixeren el fet, la ciutat va vibrar, i ell amb tots els seus malnoms. Dandi-ulls de falco Petronio, ja va ser per sempre més un mite d´ aquesta ciutat.


PISTA 24/05/08


Corria els mes de Febrer de 1951, quant els tranvies de Barcelona van patir una pujada de 0.25 centims, i els Barcelonins van decidir deixar ded fer ús d´ aquest mitja. I d´ aquesta manera tan trivial i civilitzada esclatar la primera vaga General de l´ epoca franquista. Van tancar els petits tallers, el comerç i finalment l´ industria.El 12 de Març, amb la vaga general paralitzant Barcelona Baeza Alegria alias "La mula" gobernador Civil, utilitzar la guardia Civil per fer obrir les industries i hagué morts. Llavors van surgir unes "octaves" "Si quereis solucionar lo de los tranvias, llamad al F....... Petronio esclar.

PISTA 29/05/08Després de la vaga dels tranvies, finalitzada amb un aparent exit del poble, Catalunya va patir una brutal repressió i tot l´ aparell de la ressitencia va caure. Però Petronio no hi era, les seves tecniques de "reacudació" ja massa conegudes el van fer fugir a Italia.La rabassada faricda de Guardia Civil. Els bancs vigilats, li quedavan els "muebles", la seva especialitat, les victimes d´ aquests locals callaven. Però una nit en el "mueble" Pedralbes va matar a un home, Anotnio Massana, calia fotre el camp. Però mentrestant la seva foto, com si fos un galant de moda corria de mans en mans.
PISTA 02/06/08


Durant tres anys, Petronio va viure a Italia, sota la protecció d´ anarquistes Italians. Però la guardia Civil i la Brigada d´ investigació Criminal, el continuavan buscant per tota Catalunya. Un rodamón aturat en qualseevol carretera, era Petronio preparant un asalt al estil Jesse James. Un paio elegant entrant en un "mueble" era Petronio i la prensa fent bullir l´ olla i exigint el seu cap.


"Buscarlo en el Xino, yo lo vi........." declaracions d´ una coneguda "vedete" el diari "solidaridad Nacional" Cesar Gonzalez Ruano el ABC " Es cliente Habitual de los cabarets de trasvestis...etc..."
05/06/08El nostre enemic públic nº 1 mai va compta amb un amagatall fix al Xino. Es diu, que un antic company, del seu temps de cambrer a la Rotonda, treballava el Hotel Orient, i el va camuflar un parell o tres de cops a les seves cambres.El seu aspecte elegant i la seva sang freda el feient passar inadvertit. Però els seuys refugis habituals van ser : Merenderos de CollserolaCarrer Arenys ( Carmelo)


Carrer Granollers ( Horta)


Buscava casas de facil fugida, en veïntas tranquils o anti-feixistes.09/06/08
De tant en tant Wences Jimenez, Mir Cortes, Quim Navarro, Jordi Oret, Aveli Cortes i Macari Perez, companys de lluita i bons amics, baixaven de Tolosa de Llenguadoc i daven un cop de ma, el estil Petronio. Calia "mimar" el mite.
Les vícitmes juraven que Petronio era l´ autor , i malgrat que la policia sabia de la seva fugida, ductaven. Mentrestant ell per Roma, es divertia amb les noticies de la prensa " Per això son els amics"

16/06/08

Per fi! Josep LLuis Faceries. L´ Agost de 1957, el "Face" va fer el seu ultim viatge. L´ acompanyava Luis Vicente, alias "el metralleta" i un llibertari Italià Goliardo Fraschi. Van aprofitar el moviment vocacional per passar la frontera. "El metralleta" va ser identificat i detingut rapidament a Sabadell, ciutat on vivia la seva familia. Sotmés a tortura va acabar confessant que el 30 d´ Agost, davant el manicomi de Sant Andreu, tenia una cita amb "el face". Un grup de franctiradors van ocupar tots els terrats de la confluencia , Pi molist, Urrutia i Verdum, plovia, Faceries va baixar d´ un Taxi i potser per causa de la pluja s´ oblida de mirar les taulades- Un nuvol de projectils li van caure al damunt, no va poder reaccionar, eren les 10:15.

"No porteu flors els rebels que moren"

Llibres recomenats : "Històries de la Barcelona Oculta" Carles Balagué Ed Planeta
"Ulls de falcó" Josep Maria Loperena Ed Columna
"La guerilla Urbana (Faceries)" Antonio Tellez Ed Ruedo Iberico


16 Comments:

Blogger Carles said...

Oliva,

El nou personatge, té pàgina a la wikipèdia?

d’abril 27, 2008 12:33 a. m.  
Blogger Oliva said...

Si que te entrada a la wiki!

d’abril 28, 2008 11:32 a. m.  
Blogger Carles said...

Oliva,

Esperaré més pistes.

Cordialment.

d’abril 29, 2008 8:58 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Fue asesinado en S.Celoni?

de maig 08, 2008 10:06 a. m.  
Blogger Oliva said...

Calent, Calent però no !

de maig 10, 2008 8:31 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Eso del mueble de P.N. ¿Como lo sabeis?.En sus biografias ese dato no sale.

de maig 16, 2008 10:26 a. m.  
Blogger Oliva said...

Informacions familiars.

de maig 18, 2008 1:53 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Menuda sorpresa.Informacion familiar.

de maig 19, 2008 1:00 p. m.  
Anonymous Anònim said...

¿Ese asesino un mito BARCELONES? ¡Mandan huevos¡

de maig 25, 2008 10:26 p. m.  
Blogger Oliva said...

Calma: Aviat farem un blog dels CREIX!

de maig 29, 2008 8:53 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Hola niñas,soy Cicerone,tengo mucho trabajo y llevaba dias sin entrar.No entiendo que nadie no lo diga.¿Sois amigas del abogado Loperena? Es el tio que mas sabe de "Petrnio".Saludos.

de juny 06, 2008 12:40 p. m.  
Blogger Oliva said...

Hola Cicerone, passa que tothom fa com tu, no dir res de res per resoldre el tema.

Per cert el que mes sap de Petronio es un tal Tellez!!!

de juny 09, 2008 7:10 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Josep Lluis Facerias. ¿Contentas?.Chicas me voy a trabajar. CICERONE

de juny 15, 2008 8:49 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Que Faceries, fue un tipo corajudo.atractivo,inteligente y francamente fanatizado por sus ideales,lo sabia,pero como individuo del colectivo "gay",me gustaria saber si tambien EL lo fue.

de juny 16, 2008 6:00 p. m.  
Blogger Oliva said...

Cesar Gonzalez Ruano, periodista i falagista, va ser qui va fer corre la broma de la seva homosexualitat. Loperena, advocat i novel.lista, en va fer esmena, en la novel.la "ulls de Falcó". Però els seus biògrafs no han diuen rés, ni Anotnio Tellez , amic personal seu, i el seu millor biògraf. No opem dir res mes!

de juny 19, 2008 2:06 p. m.  
Blogger Júlia said...

Al barri li vam dedicar una xerrada, doncs hi havia viscut, i a les publicacions de l'entitat CERHISEC hi podeu trobar informació, hi ha molts misteris entorn seu, per cert.

de juny 28, 2008 7:32 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home