dijous, d’octubre 06, 2011

EL CAS D'UN BARCELONI D'ANADA I TORNADA

La biografia del nostre home esta plena de "llegendes urbanas":
Futbolista genial
Inflamat menjar capellans
Periodista brillant
Agut tertulià
Amic fins mès enllà de la mort
Dandi i seductor.
Als setze anys va deixar el refugi famìliar per venir estudiar a Barcelona,i davant el probleme econòmic que això representava,es va allotjar en una sencilla dispesa del carrer de Carmen,on quasi tots els altres hostes eran "dependents de comerc",gent arrauxadament d'esquerres i catalanista,que van influir en ell facilment.
PISTA D'OR:
L a seva mare,pertanyia a una coneguda nissaga sefardita,i ell va ser circunsidat el mateix dia del seu bateig catòlic.10/10/20011
Home versàtil i voluble,tan profesional com ideològic,va passar per tots el papers del auca.En un principi al trobem a Estat Català,va seguir amb un cert si però no,amb el comumisme llibertari,per saltar al comunisme Troskista i acabar a ERC. Els ùnics que mai li van fer el pes foren els d'Unio Socialista Catalana,i mira que an Campalans va ser un grand amic seu,dels que deia que eran pitjor que "la mandanga" (pels mès joves:la mandanga era la cocaina) si arriba a coneixer els d'ara¡¡¡¡¡,es pot dir que les seves uniques i eternes fidelitats van ser Catalunya i la famìlia.
LLISTAT D' AMICS PERSONALS:
Companys, Nin, Garcia Oliver,-" Marianet", Escofet, Amat, Campalans, Samitier, Dali, Buñuel,
Calders,Tisner. Pere Quart, Nicolao d' Olwert i.... el meu pare i la meva Tieta......
QUE MÈS FÀCIL?

Va rodar el mont i va tornar al Born,però no va ser President de la Generalitat....

SI SRA. LA MES FAMOSA

13/10/2011
1925: Primera detenciò,en una acciò contra la dictadura de Primo de Rivera.
Va rebre de valent,però no va badar boca,i aquell silençi li va otorgar el respecte dels altres detinguts,i an Joan Garcia conscient de que era un xicot sensa experiència dins aquell mòn policial el va pendrer sota la seva protecciò...i van ser amics fins la mort.
Quant el seu pare,fent valer certs contactes dins la maçoneria,el va treure de la presò, en Macia el va voler coneixer e inmediatament el va "calar", va decidir que era un element massa valit però tambe massa aurraxant, fent honor als seus origens,i que calia allunyarlo de Catalunya en aquelles circunstancies.
Va passar a França per mar,gracies a uns pescadors de militancia anarquista i a un "salvaconducta" donat per an Marianet.

De la frontera s'han va anar a CHEBURG, on va acabar la carrera mentres traballava en la Naviera que construia "Ille de France".....

Que tot clar?

Ni ell ho sabia,quant va viure a N.Y.i conviure amb sefardites va retrobar la seva infancia,llavors li va preguntar a un parent,sa mare ja era morts,i va saber la veritat.....

15 de octubre: LLUIS COMPANYS, en el record.

17/10/2011
Es va graduar finalment a Paris,i frecuentava els cercles bohemis graçies a la seva amistat d'infantesa amb Salvador Dali,on va coneixer a Ginette,model del pintor japonès Fujita,que fou la seva primera companya sentimental. als finals dels 30 es produí una amnistia general,Primo de Rivera ja era historia,i Macià diguè a tots els menbres del complot de Prats de Mollò,que ja era hora de tornar,ell va obeir però....en arribar a Figueres va ser detingut ,per pròfug,ningù no havia pensat que no havia fet el servei militar obligatori.Des de la presó escrigue a Ginette,i amb l'energia típica de les dones franceses es plantà a Figueres.Ginette fumava,anava sensa mitges,tractava els homes de calçasses,per aguantar dictadures i era la "querida"del cunyat del Dro.Sunyer Pi,fou un escandol colossal¡¡¡fins el punt que va ser expulsada de Espanya.
Es que era mic de casa.,i aquest si que el vaig coneixer.era molt simpatic.

21/10/2011
1931:Republica,amnistia i retorn de Ginette,graçies als "papers" que li va lliura aixì una mica d'amagatotis an Josep Carner,consol espanyol al Havre i bon amic.
FEINA:Rafael Campalans,director de l' Escola del Treball el va anomenar profesor de matemàtiques i menbre d'una oficina tècnica,això del amiguisme no es cosa de ara,500 pts.al nes,500 pessetes del any 1931!!!!.
Casament civil an Ginette,molt mal aceptat per la famìlia,però ella llesta com una fura,va fer com si res i començar a anomar "maman Sara" a la seva sogre , i encisadora com era se la va guanyar.
1933:Campanya pro vot de la dona:Lluis Companys li va demanar com favor personal,que assesores els comites femenins d'ERC.ell aceptar,Ginette tambe va voler colaborar.
La meva tia militava al comite del Poble Nou i aixi es van coneixer, i aquell divertimento de diumenge va cambiar la seve vida profesional


La "tieta" va ser tot un personatge,i la seva llista d'amics i coneguts,fa fredat....fins va tractar i ferse respectar per el mateix Durruti,esclar que viure i fer politica al P.N. ajudava.

ENIGMA RESOLT, an Met Miravitlles

8 Comments:

Blogger Júlia said...

Pinta bé, però de moment no en tinc ni idea...

d’octubre 06, 2011 1:32 p. m.  
Blogger Júlia said...

Va anar i va tornar i ja va ser 'aquí'????

d’octubre 10, 2011 4:00 p. m.  
Blogger Júlia said...

Va sortir a una peli d'aquests senyors???

d’octubre 11, 2011 7:24 p. m.  
Blogger Júlia said...

Spectator???? No sabia això de la mare jueva...

d’octubre 13, 2011 10:41 p. m.  
Blogger Júlia said...

Em sembla que ho sé, però m'espero ja que alguns detalls molt sucosos que expliques no els sabia, he, he. Devia ser un tipus molt atractiu, aquest senyor.

d’octubre 20, 2011 6:28 a. m.  
Blogger Júlia said...

Òndia, quina enveja, la teva tia, m'hauria agradat conèixer aquest senyor en persona...

d’octubre 22, 2011 8:30 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Hola soy Cicerone:¿Este enigmatico Sro.tuvo algo que ver con un muñeco famoso durante nuestra guerra?.

d’octubre 23, 2011 1:46 p. m.  
Blogger Júlia said...

Ep, em sembla que és Jaume Miravitlles!!!

d’octubre 23, 2011 8:37 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home