divendres, de gener 05, 2007

EL CAS DE L´ HEREU POLIFACÈTIC

El nostre home, va néxier ric. Ric per part de pare i de mare, i a més a més, hereu únic per part paterna.

Òrfe molt petit , els seus pares moriren joves i tísics deixant tres fills. El seu avi Jaume, burgés de la Catalunya Vella, s´ en va fer càrrec. Però no us equivoqueu ell sempre va ser un barceloni
de cap a peus, malgrat ser conegut com l´ hereuet.



PISTA 1 8/01/07

" Molt avit, també els seus germans, Alber i Josep Maria, van marxar a viure a casa de la familia de la seva difunta mare. Corria l´ any 1875 i es va quedar sol amb les mainaderes, el mateix pis on ell nasqué un 25 de Febrer, just sobre del despatx del seu Avi. La gent del comerç i de l´ industria invadia sense contemplacions els barris de la aristocracia. Mentrestant anava a una escola del carrer barra de Ferro, regentat per un tal senyor Quim. Va ser molt mal estudiant, el col.legit era de mitja pensió i d´ alla va anar a petar el despatx del negoci familiar. Barcelona tenia apenes llavors, 300.000 habitants.



PISTA 11/01/07

Els oncles materns del nostre home, uns xicots molt " Dandis", Adlof i Gonçal, aficionats a la musica, el teatre i que prenian gelats de color de maduixa a la italiana, els maçonics porxos d´ en Xifré. Educadament els seus germans de manera " artísitica".

I d´ amagat del avi també li van recomanar a ell classes de música, dicció , dibuix i francés. Era istrinoic recitant i redactava marevallosament. Però ell va escollir el dibuix, com a materia preferida.

PISTA 13/01/07

En aquest carrer el nostre escriptor i va viure els seus primers 25 anys. En aquest carrer i va treballar amb eficacia però sense entusiasme 10 anys.



PISTA 15/01/07

1889 Paris: " Del rovell de l´ ou de la vella Barcelona, a l´ Exposició Universal. "
Del estudi compratit del carrer Muntaner a " Champs Elysées ". Dels rosaris familiars manats per l´ avi Jaume, barrejant aves maries amb asentaments de caixa, " Santa maria dotze i set dinou" a treballar en "promoció publicitaria. De l´ academia Moragues i la platja , els tallers de Rodin i Picasso.

PISTA 18/01/07

I va tornar a Barcelona, a fer de comptable i a les xarrades nocturnes a l´ estudi del carrer Muntaner, entre fum i absenta. Va re emprendre la seva estranya dèria per la ferralla. La rutina l´ aclaparava. Però aquell estiu, prenent les aigües a Sant Hilari Sacalm, la bonica senyoreta Lluïsa li va dir que si!!!!

CLARASO CALENT CLAENT!!!

PISTA 20/01/07

Es van casar l´ any 1889, però el matrimoni no funciona, malgrat el neixament d´ una filla Maria.

Ell, fugia de la tirania de l´ avi. Ella buscava un matrimoni convencional i quant va descobrir la realitat, fatalment va comprendre que ell li seria infidel.

Empresonat dins del despaxt i engabiat per una muller gelosa va fugi.

Adeu eixample, hala Paris : Rue de l´ Orient 14 Utrillo, Canudas, Clarasó. Quina colla......



22/01/07 ENIGMA RESOL

SALUT CAMPIÓ

Efectivament Santiago Russiñol i Prats

Liibre recomenat: L´ Auca del Senyor Esteve.
Editorial: Edicions 62

El proper Març una nova edició, amb dibuixos de Ramon Casas, per celebrar el centenari (1907-2007).

El dia 17-01-2007 ha mort un altre barceloní polifacètic Joan Vila Casas Pintor, escriptor, guionista i ceramiste. Un record per ell.





PROPER ENIGMA 25-01-2007

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

Pot ser Noel Claraso ???

de gener 17, 2007 1:10 p. m.  
Blogger Carles said...

Feia dies que no jugava. Amb la primera pista no em sortia res. Avui amb totes les pistes m'he posat a cercar i diria que es tracta de Santiago Rusiñol i Prats (1869 - 1931).

de gener 20, 2007 10:22 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home